כניסה

איך לומדים מכשלונות?

|

כאשר נפתחת שנה חדשה, נפתח גם רצון להתחלות חדשות, שינויי כיוון, הזדמנויות חדשות, דברים שלא עשינו בשנה שחלפה ונרצה לעשות אותם בשנה החדשה. כולנו מסתכלים על החודש הראשון של השנה החדשה כעל הזדמנות להגיע למקומות חדשים בכל תחום: קריירה, לימודים, התחום האישי.
אבל ברקע מרחפים להם, כמו עננים שחורים, הדברים שלא הצלחנו לעשות בשנה שחלפה. הרי גם אז, בחודש ינואר אשתקד, רצינו לעשות דברים שלא תמיד עלה בידינו לבצע  והנה צפה לה השאלה המטרידה: "אם אז נכשלתי בהשגת המטרה שלי, איך לא איכשל גם עכשיו? למה לי לטרוח?"


 

ובכן, זו לא אקסיומה. כשלונות לא חייבים להיות גורם לנסיגה. גם כישלון יכול להיות גורם מדרבן שיעלה אתכם על דרך חדשה שתוביל להצלחה, אם רק לומדים להוציא מהם את הלקחים ואת התובנות המתאימות. איך עושים את זה? הנה ארבעה טיפים


 

  1. הסתכלות כנה ואמיתית - הסתכלו אחורה ונסו לשחזר איך בניתם את תכנית העבודה האישית שלכם להשגת המטרה: כמה זמן הקציתם לשם כך? מה היו השלבים שהגדרתם? האם צפיתם מראש מכשולים וקשיים? רוב האנשים מעדיפים להתעלם מהקשיים, גם אם הם צפויים למדי, כאשר הם מתכננים קדימה, על מנת לא לפגוע בפרץ האופטימיות. אבל התוצאה היא אכזבה קשה, כאשר המכשול צף ועולה. לשם כך, בתכנון הגעה ליעד או למטרה, השאירו מקום גם לקשיים ואתגרים, על מנת שתהיו מוכנים להם טוב יותר.
  2. הכנה מראש - האם יש ברשותכם את התשתית להגשמת היעד? לדוגמא, אם רציתם השנה לפתוח עסק משלכם, האם יש ברשותכם מספיק כסף לשם כך? השנה רציתם להתנדב למען הקהילה, אבל האם יש לכם זמן פנוי? הכינו רשימה של הנכסים שברשותכם. כך תדעו האם המטרה ריאלית יותר או פחות.
  3. ביצוע - איך התנהגתם כאשר החלטתם ליישם את התכנית? האם בכנות השקעתם את כל המאמצים בצורה שווה? האם הייתה ירידה במוטיבציה? ואם כן, מה קרה? ייתכן ומדובר בהתמודדות עם מכשול (כמו בסעיף 1), או במחסור בזמן או בכסף (סעיף 2). שחזור אבני הדרך בביצוע התכנית וההבנה מה גרם לפרץ אנרגיה או לחילופין לדעיכה במוטיבציה, יעזרו לכם לבצע את התכנית החדשה שלכם טוב יותר.
  4. איך אני יכול לעזור לעצמי - אם אין אני לי, מי לי, פשוט כך. לא לסמוך ולחכות שאף אחד יעזור לכם אלא לדעת מראש כיצד אתם יכולים לעזור לעצמכם. לדוגמא, קחו שיעורים וסדנאות שישפרו את כישוריכם המקצועיים בתחום שבו אתם רוצים לעסוק. פתחו תכנית חסכון שתספק לכם כסף שיאפשר לכם לפתוח עסק או לצאת לטיול שרציתם. צרו קשר עם אנשים מהלימודים או ממקומות עבודה קודמים, כדי להכין את הקרקע. נצלו את מקסימום העזרה מהאדם שמכיר אתכם הכי טוב - עצמכם, ולאחר מכן תוכלו גם לבקש עזרה מאחרים, שכן מצבכם יהיה טוב יותר.


בהצלחה!