בחירת מוסד אקדמי

בחיים הבוגרים שלנו אנחנו מגיעים למספר צמתים, שבהם הכיוון שבו אנו בוחרים משפיע על חיינו ועתידנו. ההחלטה על בחירת מוסד אקדמי שבו נלמד את מסלול הלימודים שבחרנו להתמקד בו היא בדיוק צומת שכזה. היא יכולה להשפיע על הקריירה האקדמית והמקצועית שלנו בעתיד.

כמה טיפים כלליים

אוניברסיטה או מכללה: האם יש חשיבות? במשך שנים רבות היו בישראל אוניברסיטאות בלבד. הרפורמה בתחום ההשכלה הגבוהה אפשרה גם פתיחת מכללות ועם השנים, קיבלו המכללות מעמד כמעט זהה מבחינת היכולת להעניק ידע וכלים לעתיד כמו האוניברסיטאות. במסלולי לימוד רבים, אין הבדל משמעותי בין אוניברסיטה לבין מכללה. ישנם מסלולי לימוד, שבהן למכללות יתרון איכותי בולט על פני האוניברסיטאות. אוניברסיטאות במקרים רבים שמות דגש על מחקר ואילו מכללות מטפחות מאד את התכנים המעשיים המקנים יתרון בשוק העבודה.

חשוב לבדוק האם שמים דגש על יחס אישי, האם קיימת מדיניות "דלת הפתוחה" שמאפשרת פנייה לסגל, האם הלימוד נעשה בכיתות לימוד קטנות והאם מוקצים חדרי לימוד לסטודנטים בשעות שלאחר הלימודים.

תנאי הקבלה

אם בעבר בגרות ופסיכומטרי היו תנאים קשיחים לקבלה למוסד אקדמי, האפשרויות היום הרבה יותר מגוונות. על בסיס מה שיש ברשותכם, בדקו מה תנאי הקבלה והאם באפשרותכם לעמוד בהם. אם יש דרישות נוספות, האם יש לכם יכולת של זמן או כסף לעמוד בהם (כמו מכינה, השלמת בגרויות, שיפור הפסיכומטרי, מבחנים נוספים). האם יש למשל חלופות פחות תובעניות מבלי לוותר על רמה אקדמית גבוהה.

איזור גיאוגרפי

לשיקול הזה יש משמעות וחשוב לתת עליו את הדעת. המרחק בין מקום מגוריכם למקום של המוסד האקדמי הוא בעל השלכות חברתיות וכלכליות לא מבוטלות. האם תיאלצו להעתיק את מקום מגוריכם, מה שמוסיף לכם גם הוצאות של שכר דירה, או הוצאות של רכב ודלק? האם תעברו לעיר אחרת, שבה יהיה עליכם גם להיות מרוחקים מהחברה שבה אתם מעורים? האם למסלול הלימודים יש מקבילות גם במקום קרוב יותר ואז תוכלו להישאר בסביבתכם המוכרת ולחסוך הוצאות רבות. כדאי לבדוק האם המוסד הלימודי נמצא באזור מרכזי ושוקק מתחמי בילוי ופנאי.

בחלק מהמוסדות יש מעונות וחלק מספקים מלגת דיור לסטודנטים שיבחרו לגור בדירות באזור המוסד הלימודי. אומנם מעונות עשויים לגרום לחסכון בהוצאות אבל שכירת דירה כמובן מאפשרת חיים נוחים יותר עם יותר מרחב מחיה פרטיות ועצמאות.

רמת הלימודים

בדקו את הותק של מוסד הלימודים: כמה שנים מתקיים מסלול הלימודים במוסד הספציפי, האם יש נתונים שאפשר לקרוא ברשת או בתקשורת אודות המסלול, מי הם המרצים. עשו חקר שוק, אפילו דרך גוגל, וקראו אודות ראש החוג, ראש המסלול, המרצים. בדקו את השתלבות בוגרי המוסד בשוק העבודה ובלימודים אקדמאיים מתקדמים. האם המוסד הלימודי קיבל הערכה גבוהה בסקרי הערכת איכות של המועצה להשכלה גבוהה והאם הסגל כולל מרצים המעורבים בשוק העבודה בארץ.

אפשרויות לעתיד

בדקו כיצד אפשר להתפתח, להשתלב בשוק העבודה ולהתקדם בזכות התואר שהמוסד מעניק: האם אפשר להמשיך בו לתואר שני. האם אפשר להתקבל בו כחוקר/ת. הצליבו מידע זה עם רצונותיכם האישיים ובדקו האם זה מתאים.

חשוב לבחון אם במוסד פועל מרכז לניהול קריירה וקשרי בוגרים, אשר במסגרתו מקבלים הסטודנטים והבוגרים כלים יישומים אשר מסייעים בהשתלבותם בשוק העבודה התחרותי.

אם עדיין לא עשינו לכם סדר, מיכל בנר, מנהלת מרכז ייעוץ ורישום באקדמית תל אביב-יפו, באה לעזור:

"לכל מועמד ציפיות וצרכים שונים מהלימודים. לחלק מאוד חשוב היכולת להתקדם הלאה לתארים שניים ולאחרים חשובה ההשתלבות בשוק העבודה. לחלק אחר חשובים לא פחות החיים הסטודנטיאליים. חשוב וכדאי להגיע לפגישת ייעוץ ולהכוונה לפני הרישום ולפרוש את הרצונות, הציפיות והשאיפות שלכם מהלימודים, כדי לבדוק האם מה שמוסד הלימודים מציע עומד בקנה אחד עם הציפיות והשאיפות שלכם.

השוו בין תוכניות לימודים, בין מוסדות שונים, כדי להבין מהי הרמה האקדמית הנלמדת במוסד והשתלבות בוגריו בשוק העבודה, אפשר גם ללמוד אם מבצעים סקר שוק אצל חברות השמה: לאן בוגרים של המוסד האקדמי הספציפי הגיעו בעבר והאם יש להם ביקוש בקרב מעסיקים.

מומלץ לא להתפתות ללמוד במוסד רק בגלל תנאי הקבלה הנוחים. חשוב מאוד לבדוק לעומק את תכניות הלימודים, את פוטנציאל ההשתלבות בשוק העבודה, את רמת המרצים ואת רמת הסטודנטים על פי הקריטריונים שפירטנו כאן.

"אני ממליצה לכם לבוא לימים הפתוחים, לדבר עם בוגרים וסטודנטים, לדבר עם המרצים, להתרשם מהקמפוס, מהכיתות, מהמעבדות. הרשמים האלה בוודאי יעזרו לכם לקבל תפיסה אודות ההווי, כמו גם אודות הרמה האקדמית. בימים הפתוחים אפשר גם ליצור קשר ראשוני עם מתעניינים נוספים, שפוטנציאלית יהיו חבריכם ללימודים, כדי גם לקבל רושם אודות הרמה הסטודנטיאלית שמגיעה למוסד".

והעיקר - בהצלחה!