כניסה

מטבח עולמי חדש: הפנינים הקולינריות של יפו

|

מה זה פאנקייק וייטנאמי, איפה אוכלים מנות ממאסטר שף ומה אוכלים (ושומעים) במשתה גאורגי כהלכתו? הכירו את הצדדים הקולינריים המפתיעים של יפו

 

נתחיל בבשורות הטובות: יפו היא הרבה יותר מחומוס אייקוני, כנאפה מעולה וקצביות מומלצות. למעשה, סיבוב מודע בעיר יגלה שהיא נותנת פייט לא רע לשכנתה המרכז תל אביבית ומציעה מגוון אדיר של מאכלי עולם: מאסייתית יצריתית, דרך חמארות בולגריות, איטלקיות מסורתיות, מעדניות בלקניות ומיטב המטבח הערבי. בשנים האחרונות חווה העיר פריחה קולינרית, ובמקביל לפיתוח שוק הפשפשים כמתחם בילוי מצליח, צומחות באזור עוד ועוד מסעדות, בתי אוכל וברים שעונים כמעט על כל העדפה. אם עד כה הגעתם לאזור כדי להצטייד בקניות הביתה, הנה כמה הברקות קולינריות עדכניות ששווה להכיר, ושיהפכו את השוטטות להרבה יותר טעימה.

 

מלכת השילובים הנועזים: אסיה

האסייתית החדשה שנפתחה לפני פחות מחודשיים בשוק הפשפשים אוחזת בכל התכונות הנכונות שהופכות אותה לסיפור הצלחה: שפים נחשבים, מיקום מנצח בלב השוק הפועם וגם תפריט יצירתי שיבלבל גם את הפודיסט ההחלטי ביותר עקב רשימת מנות שכל אחת מפתה ומסקרנת יותר מקודמתה. המקום שייך לקבוצת בר ה"שאפה" הסמוך, ולכן שופע מגניבות וסטייל בלי לעשות מכך עניין גדול. במטבח עומלים עומרי זקהיים שבעברו מסעדות מכובדות דוגמת כתית, רפאל ועלמה של רושפלד, לצד לילך רווה, שהעבירה את השנים האחרונות במסעדות יוקרה באסיה, שם חיה, עבדה וצברה רזומה עשיר באוכל רחוב ססגוני ועז טעם.

 

בהתאם, התפריט נע בין סין, תאילנד וויאטנם ומשלב בין אוכל של דוכני רחוב למנות מסעדתיות יותר ש"נולדו" במהלך עבודתה של רווה במטבחי יוקרה בבנקוק. רוב המנות בינוניות בגודלן ומעודדות חלוקה, וחלקן מגיעות על מגש רחב ומזמנות הרכבה אישית. כזו היא מנת הפנקייק הפריך הוויאטנמי במילוי שרימפס וטופו מטוגן, המוגשת לצד נבטים, קוקוס, עלי חסה, בוטנים וג'ינג'ר כבוש. הרעיון הוא למלא את הפנקייקים הדקים בחלק או בכל המלווים וליצור את הביס המושלם. למרות שהמקום כבר סיים את תקופת הבאזז, הביקורות עדיין מהללות את המנות המיוחדות, השילובים היצירתיים והמחירים הנוחים לכיס. אם אתם שם, אל תפספו את קינוח הקפה הוויאטנמי והמוצרלה, אחת ממנות הדגל של המקום, המורכבת מקפה ויאטנמי, סבלה שיבולת שועל, קרם מוצרלה באפלו, גלידת קורנפלקס וטוויל פאייטה ושוקולד לבן.


אסיה – רבי נחמן 3, שוק הפשפשים, יפו 

 

גילה פז.jpg כל מנה יותר מסקרנת מקודמתה. פנקייק וייטנאמי באסיה (צילום: גילה פז)

 

טעימה ממשחקי השף: אל עאשי

את סלאח כורדי אתם בוודאי זוכרים ממשחקי השף. הוא היה אחד הפייבוריטים ואך חזר לסיבוב נוסף אחרי הדחתו הראשונה. את מסעדת אל אעשי, שפירושה "הטבח", פתח כשנה לאחר סיום התוכנית במבנה אבן עתיק ומרשים, ממש בכניסה לשוק הפשפשים, ובדיוק באותו מקום בו שכנה בעבר מסעדתו "אל ג'מילה" שזכתה לשבחים רבים מצד מבקרים. את התפריט של אל עאשי בנה כורדי במחווה למטבח היפואי השורשי, ואת השראה לתבשילים ספג בבית סבתו, שם גדל והתחנך.


למרות שרוב המנות בתפריט מייצגות מטבח ערבי אותנטי, כל אחת מהן מאופיינת בפרשנות מודרנית, צילחות עכשווי ואלמנטים המזוהים עם מטבחי יוקרה. כזו היא למשל ה"שם אל נשים", מנה המורכבת מסרדינים כבושים בשמן זית ורוזמרין, המוגשים עם צזיקי, קישוא כבוש וביצת שליו. גם הקובה והקטאייף משודרגים כאן באמצעות יוגורט מצומצם או קרם כרובית. את הכיוון המפתיע מייחס כורדי לטכניקות שלמד ואימץ בתקופת "משחקי השף". אם אתם שם, אל תוותרו על מנת הדגל "תעשימה אל‪-‬ג‘מילה", המורכבת מפילטים של דניס שהושרו בתערובת תבלינים חרפרפה , אפו בבצק פריך ומוגשים על טחינת‬ ‫שקדים וסלט עגבניות חריף‪.

 

אל עאשי - עולי ציון 4, יפו 

 

תעשימה אל גאמילה - אל עאשי. צילום אפיק גבאי (1).jpg ההשראה מבית סבתא, הפרשנות עדכנית. תעשימה אל‪-‬ג‘מילה באל עאשי (צילום: אפיק גבאי)

 

חוויה רב חושית: טש וטשה

בראש המסעדה הגאורגית שנפתחה לפני חצי שנה בלב אזור הפשפשים, עומדים המוזיקאי מיקי מיראל טש טש ובת זוגו יפעת טללייבסקי מיראל. שניהם אוחזים באג'נדה המקדשת את השמח והפרוע, לא משנה אם מדובר בתשע בבוקר או בשתיים אחרי חצות. עם בגדים צבעוניים ומצב רוח מרומם הם מקבלים את פני הבאים, ומציעים לצד מוזיקה שמחה (ולעיתים קולנית) והופעות ססגוניות של רקדנים וזמרים גאורגיים, את כל הטוב של המטבח המסורתי – החל מחצ'פורי לסוגיו, באדריג'ני ולחם גאורגי ומטבלים, דרך תבשילי בשר ומנות גריל ועד אלכוהול מסורתי דוגמת צ'צ'ה (וודקת ענבים שעולה במהירות לראש) וגם צ'ורצ'חלה - מנה מתוקה העשויה מאגוזים השזורים בחוט ועטופים בשכבה עבה וגמישה של רפרפת ענבים.


אם אתם מחפשים בילוי קולינרי שובר שגרה ומלא טעמים ממחוזות רחוקים, ולא מפחדים מקצת המולה שעוטפת את חווית הלעיסה, טש וטשה היא אופציה מצוינת. רק קחו בחשבון שבימים של הופעות המצב עלול להיות מעט מבולגן, אבל לא כזה שכוסית נוספת של צ'צ'ה לא תפתור בהצלחה.

 

טש וטשה - בית אשל 31, יפו

 

כנאפה בטש וטשה צילום בר איילו1ן.png

שמח במטבח. טש וטשה (צילום: בר איילון)