מכתב נשיא לקהילת המכללה בעקבות ארועי השבוע

13 במאי 2021

ב' סיוון תשפ"א

שלום לכלל קהילת האקדמית,

אני כותב לכם-ן בדאגה ובעצב.

השבוע החולף היה מטלטל, וסופה של ההסלמה הזו עדיין לא נראה באופק. אזרחים יהודים וערבים חווים כעס ותסכול, תחושות אשר מובילות בימים אלה לאלימות מילולית ופיזית קשה.

מרקם היחסים העדין בין הקבוצות המרכיבות את החברה שלנו ומעשירות אותה עומד בסכנה, וחובתנו כמו גם האינטרס המשותף שלנו הם לשמור עליו ככל האפשר. ככלות הכול, כולנו רוצים לחיות ביחד בחברה משתפת ומשותפת גם לאחר שוך הזעם.

לקהילה שלנו במכללה האקדמית תפקיד חשוב בהרגעת הרוחות. המרחב האקדמי מעצם טבעו, הוא מרחב מוגן ומגוון, שבו אזרחים יהודים וערבים נפגשים ביחד, לומדים ועובדים זה לצד זו למען מטרות משותפות ובכבוד הדדי. קל וחומר במכללה האקדמית ת"א-יפו שממוקמת בגאווה בתוך עיר מעורבת שחורטת על דגלה השכם והערב את המטרות החברתיות החשובות של שוויון הזדמנויות, יצירת גשרים, סובלנות וכבוד הדדי. הרי רק ביום ראשון ערכנו ביחד, יהודים וערבים במכללה, סעודת איפטאר ביחד עם אורחים/ות רבים מקהילת יפו, אירוע מרגש שכולו עסק בהבנה והערכה של המגוון שהופך אותנו חזקים יותר ועשירים יותר.

כעת, לאור האירועים הקשים כל כך בירושלים, לוד, עכו, יפו, בת ים ויישובים אחרים, אנחנו מחויבים-ות כבני ובנות אדם וכחברי-ות קהילת האקדמית להציב מופת לסובלנות ואיפוק גם בעתות משבר ואי הסכמה.

אני מבקש להימנע מאלימות, הסתה, הפחדה, ליבוי יצרים, הפצת חומרים נפיצים ופייק ניוז. לכולנו הזכות להביע את דעותינו, כיחידים וכקבוצות, למחות ולהפגין בביטחון, מתוך הבנה שעלינו לשמור על הקמפוס כמרחב משותף של כולנו. בפרט, אנחנו צריכים-ות ויכולים-ות להכיל ולהיחשף למחאה של קבוצות מיעוט, להתייחס בכבוד ובהבנה כלפי השונים-ות מבחינה חברתית, תרבותית, פוליטית ודתית, ולאפשר נקיטת עמדות מגוונות, המובעות באופן לא אלים, עליהן נגיב בסובלנות ובאיפוק גם אם איננו מסכימים להן.

אנא שימו לב לעמיתיכם-ן ולאחרים-ות שסביבכם-ן. ראו מי עשוי-ה להיות במצוקה, ואולי זקוק-ה לסיוע או להקשבה. שמרו עליכם-ן ועל חבריכם-ן וחברותיכם-ן עד יעבור זעם.

שלכם-ן, ועל אף הכול בברכת חג שמח לחג השבועות ולעיד אל פיטר,

פרופ' דרור ורמן

נשיא המכללה האקדמית תל אביב-יפו

تحياتي القلبية لجميع أعضاء أكاديمية يافا،

أكتب لكم/ن ومشاعر القلق والحزن تتملكني

الأسبوع المنصرم كان عصيبا، ونهاية هذا التصعيد لا تظهر حتى الآن في الأفق. المواطنون اليهود والعرب يشعرون بالغضب والإحباط، وهذه المشاعر تؤجج في هذا الأيام العنف الكلامي والجسدي الخطير.

نسيج العلاقات الحساس بين المجموعات التي تُكوّن مجتمعنا وتُثريه مُعرض الآن للخطر، ومن واجبنا ومصلحتنا المُشتركة أن نُحافظ عليه قدر الإمكان. ففي نهاية المطاف كلنا نريد العيش معاً في مجتمع مُشترك ومتشارك حتى بعد مرور موجة الغضب.

لمجتمعنا في الكلية الاكاديمية دور هام في تهدئة الخواطر. الحيز الأكاديمي بطبيعته هو مكان آمن ومتنوع، يلتقي فيه المواطنون اليهود والعرب، يتعلمون ويعملون جنبًا إلى جنب من أجل تحقيق أهداف مشتركة وباحترام متبادل. وكم بالحري في الكلية الأكاديمية تل أبيب- يافا التي تعمل وبكل فخر في مدينة مختلطة وتضع نصب أعينها الأهداف الاجتماعية المهمة المتمثلة في المساواة في الفرص، بناء الجسور، التسامح والاحترام المتبادل. فقط يوم الأحد الماضي أقمنا معا في الكلية، يهودًا وعربًا وليمة الإفطار بمشاركة ضيوف من أهل يافا، لقد كان فعلًا حفلا رائعًا سادت فيه أجواء التفاهم والتقدير والتنوّع، وهذا سر قوتنا وثرائنا.

آلان، وفي ظل الأحداث المؤسفة في القدس، اللد، عكا، يافا، بات- يام وفي مختلف المدن والبلدات، علينا كأبناء وبنات آدم، كأبناء وبنات هذا المجتمع الأكاديمي، أن نكون مثالا يُحتذى به في التسامح وضبط النفس في أوقات الأزمة والاختلاف.

لهذا، اطلب من الجميع، من الهيئة والتدريسية ومن الطلاب والطالبات، يهودًا وعربًا، الامتناع عن أي أعمال عنف أو تحريض أو تخويف. التحلي بضبط النفس وتحاشي نشر أي مواد حساسة أو أخبار كاذبة. من الضروري التأكيد أننا كلنا نملك حق التعبير عن الرأي، كأفراد وكمجموعات، ولنا الحق في الاحتجاج والتظاهر. لكن يتوجب علينا أن نقوم بذلك بأمن وأمان، ومن منطلق التزامنا بواجب الحفاظ على الحرم الجامعي بصفته حيزاً مشتركاً لنا جميعًا. إننا قادرون وملزمون على الاحتواء والانكشاف على احتجاجات مجموعات الأقلية، والتعامل باحترام وتفهم مع المختلف اجتماعيا وثقافيا وسياسيا ودينيا، وبالسماح بتبني المواقف المختلفة، السلمية، وبالرد عليها بكل تسامح وضبط نفس حتى وإن لم نتفق معها.

أخيراً، انتبهوا لزملائكم وزميلاتكم وللآخرين الذين يعيشون حولكم/ن. ساعدوا اللذين في ضائقة واصغوا لهم، احموهم واحموا أصدقائكم وصديقاتكن حتى تمر هذه المحنة.

وعلى الرغم من كل ذلك أتمنى للجميع عيد فطر سعيد وعيد شفوعوت مبارك،

درور فرمان